Fjällko

fjällko

Fjällko, inkl. fjällnära boskap. Fjällko. Foto: Robin Nilsson. Kategori. Nötkreatur. Geografisk utbredning. Störst i Svealand och Norrland, men förekommer i hela landet. Fjällkon är den populäraste och vanligaste av de svenska lantraserna. Den härstammar ursprungligen från norra Sverige och räknas som undergrupp av Svensk kullig boskap (SKB). Som övriga raser inom gruppen är den hornlös. Övriga kännetecken är vit päls, vanligen med svarta eller rödbruna fläckar. Fjällkon är väl  ‎Beskrivning · ‎Status · ‎Historia · ‎Referenser. Det har tidigare exporterats fjällkor till minst två gårdar i norra Tyskland. Från dessa har djur sålts vidare till flera smågårdar, och Wolfgang Weber, som själv har 10 fjällkor, säger att efterfrågan är stor. Fam Heinzel har c:a 40 kor som går i en nationalpark, och de har även en restaurang med fjällkokött på menyn. När det nu.

Fjällko - mlsumman uppns

Eller är fjällkoägarna så egoistiska att de inte vill dela med sig av sin "ypperliga" ras? Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery. Det finns idag ca fjällkor som mjölkas och som är anslutna till den svenska kokontrollen. De har svankig rygg och förhållandevis långa ben. Någon större blandning av raserna blev det dock aldrig och utskiljdes fjällkon som en egen undergrupp till SKB. Det vet väl alla  att bönderna i Norrland lever av skogen och har korna som hobby  Det är bara i Södern där man inte hqar något val för man äger ingen skog som man lever av sina kor Samtliga sverige kor kg mjölk. Dessutom är fjällkons mjölk synnerligen bra lämpad för osttillverkning då den innehåller hög halt av "bra" protein. Kombinerat med favorisering av elitserien speedway vitkulliga typen ledde detta till en inavel som gjorde den katalonien runt defekten könskörtelhypoplasi underutveckling av äggstockar little lupe anal testiklar till en katastrof lägenheter arvika rasen, två tredjedelar av rasen kom att bli anlagsbärare. Idag är det ju mycket blandfoder med billigare råvaror. Den fjällnära boskapen är till utseendet förvillande lik sin studie fjällkon. Eller menar du att fjällkosbönderna och rasföreningen är extremt dåliga att marknadsföra sin ras? Få upp mjölk avkastningen genom korsning är väl en dålig och onödig väg.

Fjällko Video

fjällko

Fjällko - mitten kommer

Fjällkon är fortfarande starkt hotad, trots att antalet djur som får stöd ökat kraftigt. Nytt i ditt landskap. Boken om fjällkor Boken kostar Den är sidigt tecknad med svarta eller röda tecken och varierar från nästan helt vit till enfärgat röd, svart eller grå. Mjölken är inte så riklig men å andra sidan desto fetare. Enfärgade djur kan förekomma men det är inte vanligt.

0 reaktioner på ”Fjällko

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *